Wonen

Bij SlowCare staan menslievende zorg, respect, veiligheid en verbondenheid met de natuur centraal. Dat waren dan ook de uitgangspunten bij de verbouwing, indeling en inrichting van het Elzeneindhuis.

Drie geschakelde woningen
Het Elzeneindhuis bestaat uit 3 geschakelde woningen voor in totaal 24 mensen met een (ernstige meervoudige) beperking; Bergkristal, Amethist, Citrien.

In de woning Bergkristal ligt het accent op verzorging, verpleging en sfeerbeleving, aansluitend bij het ontwikkelingsniveau van de bewoners.

In de woning Amethist wonen mensen in een zogenaamde verticale groep bestaande uit 4 mobiele mensen en 4 (semi) rolstoel-gebonden mensen met een ontwikkelingsniveau wisselend van 1 tot 4 jaar. Hier wisselen activiteiten en rust elkaar af.

In de woning Citrien, wonen mensen met een wat hogere ontwikkelingsleeftijd, deels rolstoel-gebonden. Bewoners zoeken hier onderling ook op een interactieve manier contact met elkaar.

In elke woning is de keuken het centrale middelpunt dat de gemeenschappelijke ruimte in verschillende sfeerhoeken verdeelt. In iedere woning wordt dagelijks gekookt met biologische producten. Voedsel waarin levenskracht zit levert een bijdrage aan een goede gezondheid. Met aandacht en plezier samen koken en eten is een belangrijk dagelijks ritueel. Ook mensen met sondevoeding kunnen genieten van de geurbeleving en het samenzijn aan tafel.

Healing environment
Door de u-vormige bouw worden de verschillende sferen van het park betrokken en vormt de verbindende belevingstuin het hart van het wonen. Door de grote immobiliteit van deze mensen wordt de woning met de belevingstuin gezien als dé wereld van deze mensen. De wereld van “normaal begaafde” mensen is veel groter, ze gaan naar hun werk, weekendjes weg, op vakantie etc. De wereld van gehandicapte mensen is veel kleiner, het is in feite de enige omgeving waar de kwaliteit van hun leven zich afspeelt. Dit vraagt veel aandacht voor de woonomgeving.

Om bij te dragen aan de healing environment hebben we gezorgd voor veel daglicht, zowel van boven als door ramen, veel groen, natuurlijke materialen, de juiste akoestiek en een organische vormgeving. Een vriendelijke natuurlijke omgeving waar een goede energie stroomt, heeft een positief effect op het verlagen van het stressniveau van bewoners en medewerkers. De duurzame woning met de helende omgeving maakt een substantieel onderdeel uit van het zorgconcept. SlowCare wil door een zeer huiselijke warme sfeer zo dicht mogelijk de thuissituatie benaderen.

Eigen studio
We hebben er bewust voor gekozen dat iedere bewoner een eigen studio heeft. Met elk een eigen badkamer, pantry en een apart zit/slaapgedeelte. De studio’s variëren van 35 m2 en 40 m2. Het biedt ouders en naasten ook de mogelijkheid om middels wat meer privacy samen te zijn met hun kind.