Het Elzeneindhuis bestaat uit 3 geschakelde woningen voor in totaal 24 mensen met een (ernstige meervoudige) beperking.

 De eerste woning is voor 8 mensen met een laag ontwikkelingsniveau. Het accent zal liggen op verzorging, verpleging en sfeerbeleving.

De tweede woning is voor 8 mensen met een ontwikkelingsleeftijd van ongeveer 2 jaar, waarin activiteiten en rust elkaar afwisselen.

De derde woning is voor 8 mensen met een wat hogere ontwikkelingsleeftijd waarin de bewoners onderling ook op een interactieve manier contact met elkaar zoeken.

Bij de 3 woningenen geldt dat menslievende zorg, respect, veiligheid en verbondenheid met de natuur centraal staan. Door de u-vormige bouw worden de verschillende sferen van het park betrokken en vormt de verbindende belevingstuin het hart van het huizen.

Door de grote immobiliteit van deze mensen wordt de woning met de belevingstuin gezien als dé wereld van deze mensen. De wereld van “normaal begaafde” mensen is veel groter, ze gaan naar hun werk, weekendjes weg, op vakantie’s etc. De wereld van gehandicapte mensen is veel kleiner, het is in feite de enige omgeving waar de kwaliteit van hun leven zich afspeelt. Om die reden is er dan ook bewust gekozen dat iedere bewoner een eigen studio heeft. Met elk een eigen badkamer, pantry en een apart zit/slaapgedeelte. De studio’s variëren van 35 m2 en 40 m2. Het biedt ouders en naasten ook de mogelijkheid om met wat meer privacy samen te zijn met hun kind.

Daarnaast verdeelt de keuken als centraal middelpunt de gemeenschappelijke ruimte in verschillende sfeerhoeken. In iedere woning wordt dagelijks gekookt met biologische producten. Voedsel waarin levenskracht zit levert een bijdrage aan een goede gezondheid. Met aandacht en plezier samen koken en eten is een belangrijk dagelijks ritueel. Ook mensen met sondevoeding kunnen genieten van de geurbeleving en het samenzijn aan tafel.

Healing Environment krijgt uitdrukking door het gebruik van veel daglicht, zowel van boven als door ramen, veel groen, natuurlijke materialen, de juiste akoestiek en de organische vormgeving. Een vriendelijke natuurlijke omgeving waar een goede energie stroomt, heeft een positief effect op het verlagen van het stressniveau van bewoners en medewerkers. De duurzame woning met de helende omgeving maakt een substantieel onderdeel uit van het zorgconcept. Het Elzeneindhuis wil door een zeer huiselijke warme sfeer zo dicht mogelijk de thuissituatie benaderen.